Tähystystutkimukset

Tähystämällä voidaan tutkia mm. maha-suolikanavaa, hengitysteitä ja virtsateitä. Erityisesti maha- suolikanavan oireilut ovat lisääntyneet koirilla ja kissoilla viime vuosien aikana. Maha-suolikanavaoireiselle potilaalle on ennen tähystystä suositeltavaa tehdä verinäytetutkimus sekä vatsaontelon ultraäänitutkimus. Lisäksi on erittäin tärkeää pyrkiä löytämään lemmikille parhaiten sopiva ruokavalio. Ruokavalion vaikutus oireisiin selviää vain kokeilemalla ja kokeilun on oltava johdonmukaista, neuvoja saat vastaanotolta.

Hengitystieoireisen potilaan keuhkot röntgenkuvataan ennen tähystystutkimusta. Lisäksi voidaan ottaa verinäytteitä ja mahdollisesti ulostenäytteet loisinfektioiden varalta. Ulostenäytteet kerätään kolmelta peräkkäiseltä päivältä.

Gastroduodenoskopia

Gastroduodenoskopiassa tutkitaan tähystämällä ruokatorvi, mahalaukku ja pohjukaissuoli. Tutkimuksessa voidaan todeta esimerkiksi kasvainmuutoksia, tulehduksellisia muutoksia, vierasesineitä. Tutkimuksen yhteydessä otetaan koepalat mahalaukusta ja ohutsuolen alkuosasta ja lähetetään patologin tutkittavaksi.
Ennen tutkimusta koiran tulee olla paastolla vähintään 12h ajan (12-24h), jotta mahalaukku on varmasti tyhjä tutkimushetkellä.

Bronkoskopia eli hengitysteiden tähystys

Bronkoskopia eli hengitysteiden tähystys, jossa tutkitaan nielun rakenteet, henkitorvi, keuhkoputket ja bronkukset sekä bronkiolit. Tutkimuksessa voidaan todeta esimerkiksi vierasesineitä, kasvainmuutoksia, tulehduksellisia muutoksia, trakeakollapsia (henkitorven kasaan painuminen). Tutkimuksen yhteydessä otetaan huuhtelunäyte keuhkoista (BAL, bronkoalveolar lavage).
Ennen tutkimusta koiran tulee olla paastolla noin 8h anestesian takia.

Rhinoskopia eli nenän tähystys

Rhinoskopia eli nenän tähystys, jossa voidaan todeta esimerkiksi vierasesineitä, kasvainmuutoksia, tulehduksellisia muutoksia, sieni-infektioita nenäonteloissa.
Ennen tutkimusta eläimen tulee olla paastolla noin 8h anestesian takia.

Kystoskopia eli virtsateiden tähystys

Kystoskopia eli virtsateiden tähystys, jossa voidaan todeta esimerkiksi rakenteellisia poikkeavuuksia (virtsanjohdinten laskeutuminen väärään paikkaan), kasvainmuutoksia, tulehduksellisia muutoksia. Tähystyksen yhteydessä otetaan koepalat patologin tutkittavaksi, tämän takia saattaa esiintyä verivirtsaisuutta muutaman päivän tähystyksen jälkeen.
Ennen tutkimusta eläimen tulee olla paastolla noin 8h anestesian takia.

Viimeisimmät:

Headshaking

Headshaking tarkoittaa hallitsematonta äkillistä pään ravistelua, joka esiintyy kohtauksittain. Ravistelu voi olla lievää nykimistä tai erittäin rajua viskomista, johon voi

Lue artikkeli »

Korona

HEVOSEN KORONA Viime aikoina myös hevosilla on todettu koronavirustartuntoja. Hevosen koronavirus (equine enteric coronacirus, ECoV) kuuluu koronavirusten ryhmään ja se

Lue artikkeli »

Suolistotulehdus

HEVOSEN SUOLISTOTULEHDUS Hevosen suolistotulehdus voi aiheuttaa oireita lievästä hyvinkin rajuun.  OIREET Tyypillisiä oireita ovat laihtuminen, liikkumishaluttomuus, hoitoon vastaamaton mahahaava, ripuli,

Lue artikkeli »

Karvanvaihto

HEVOSEN KARVANVAIHTO Hevosen karvapeite uudistuu kahdesti vuodessa, ensisijaisesti valon määrän muuttuessa ja toissijaisesti lämpötilan vaihtuessa. Melatoniini ja prolaktiini ovat kaksi

Lue artikkeli »