SYDÄN- JA
SISÄTAUTI-
TUTKIMUKSET

Eläin voi sairastua akuutisti tai sen vointi on saattanut heikentyä pidemmän ajanjakson aikana. Suuri osa eläimistä piilottelee sairauttaan viimeiseen saakka, jolloin tarkemmat tutkimukset laitteiden avulla ovat tarpeen diagnoosiin pääsemiseksi ja sairauden hoitamiseksi. Kliinisen perustutkimuksen ja omistajan kertoman oireilun perusteella tehdyn arvion mukaan eläinlääkäri hyödyntää tutkimuksissa mm. iho-, veri- ja virtsanäytteitä, ultraääni- ja röntgentutkimusta sekä tähystystoimenpiteitä.

Ultraäänitutkimuksia käytetään monen eri sisätautisairauden diagnostiikassa sekä mm. tiineyden toteamiseen. Tutkimuksen avulla saadaan tutkittua laaja-alaisesti erilaisia eläinten sairauksia kuten vatsaontelon elinten toimintaa ja tilaa, sydämen toimintaa tai ihon massamuutoksia (kasvaimia). Laadukkaalla laitteistolla taitavan eläinlääkärin tekemä ultraäänitutkimus on hyvin kattava menetelmä useiden sisäelinsairauksien diagnosoinnissa.

Ultraäänitutkimus on kivuton ja tehdään yleensä rauhoittamatta. Eläimeltä saatetaan joutua ajamaan karvaa tutkittavalta alueelta. Eläin seisoo tai makaa kyljellään tai selällään tutkimuksen ajan. Ultraääniohjauksessa voidaan ottaa punktoimalla näytteitä elimistä tai virtsanäyte puhtaasti rakosta.

Virtsateiden tutkimusta varten eläimen tulisi olla virtsaamatta vähintään 4 tunnin ajan, jotta rakko on täynnä tutkimushetkellä. Etuvatsaontelon tutkimuksiin tarvitaan 12 tunnin paasto, jotta mahalaukun ruokamassa ei peitä näkyvyyttä mm. maksan ja haiman alueelle. Tarkemmat ohjeet saat klinikalta ennen tutkimukseen tuloa.

Sydänsairauksien diagnostiikassa ultraäänitutkimus antaa kaikkein tarkimman tiedon sydämen toiminnasta ja sen avulla määritellään lääkityksen tarve, jolla eläimen elämänlaatua voidaan parantaa. Ultraäänilaitteella voidaan arvioida kammioiden systolista toimintaa, jolloin esimerkiksi sydämen vajaatoiminnan toteaminen on mahdollista jo ennen oireiden alkua. Ultraäänitutkimuksesta on apua erityisesti sydänlihassairauksien (koirilla mm. DCM, ARVC ja kissoilla HCM) ja läppärappeumien diagnosoinnissa, ennusteen arvioinnissa ja hoidon suunnittelussa. Synnynnäisten sydänsairauksien diagnosoinnissa ultraäänitutkimus on välttämätön.

Aitovetissä erikoiseläinlääkäri Lotta Väyrynen tekee myös jalostusta varten tarvittavia koirien ja kissojen virallisia sydänultraäänitutkimuksia (Kennelliiton ja kissojen PawPeds-tutkimukset).

Ultraäänitutkimuksia käytetään monen eri sisätautisairauden diagnostiikassa sekä mm. tiineyden toteamiseen astutuksen jälkeen. Ultraäänellä voidaan tutkia vatsaontelon elimiä kuten maksaa, pernaa, munuaisia, haimaa, mahalaukkua ja suolistoa, virtsateitä ja -rakkoa, eturauhasta sekä kohtua. Myös sisäeriterauhasten kuten lisämunuaisten tilanteesta saadaan lisätietoa ultraäänitutkimuksen avulla. 

Tutkimuksella tutkitaan sydämen sähköistä toimintaa. Sitä käytetään rytmihäiriöiden diagnosoinnissa ja hoidon suunnittelussa. Tiettyjen koirarotujen virallinen sydäntutkimus sisältää ultraäänitutkimuksen lisäksi EKG- tutkimuksen.

Monia terveyteen liittyviä asioita voidaan tutkia laboratoriokokeiden avulla. Aitovetissä on mahdollista tutkia kattavasti perusverinäytteet, kuten hematologia, eri elinarvoja, progesteroni, tulehdusarvo CRP ja veren hyytymätekijät. Nämä tulokset saadaan usein jo käynnin aikana, jolloin mahdollisesti tarvittava hoito päästään aloittamaan heti. Ennen nukutusta tutkittavilla verinäytteillä saadaan suunniteltua yksilöllinen ja turvallinen anestesia. Kaikista tutkittavista parametreista ei ole saatavilla testejä vastaanoton laitteisiin, jolloin näytteet lähetetään yhteistyölaboratorioihin tutkittavaksi. Yleisesti verinäytteiden tulokset saadaan jo seuraavana päivänä.

Verinäytteiden lisäksi klinikalla tutkitaan päivittäin virtsanäytteitä (pikamääritys, kiteet, bakteeriviljelyt) sekä iho- ja korvanäytteitä mikroskooppitutkimuksin. Näytteitä tutkimalla saadaan nopeasti tarkennettua diagnooseja sairauksista.

Aitovetissä ei tällä hetkellä tehdä pieneläinten ulostenäytetutkimuksia, vaan ne toimitetaan ulkopuoliseen laboratorioon tutkittavaksi. Sisäloistutkimusta varten tarvitaan ulostenäyte kolmelta päivältä. Omistaja voi myös tilata netistä itse sisäloistutkimuspaketin näitä tarjoavalta yritykseltä.

Tähystämällä voidaan tutkia mm. maha-suolikanavaa, hengitysteitä ja virtsateitä. Eläinlääkäri suosittelee tähystystutkimusta usein muiden tutkimusten perusteella: maha-suolikanavaoireiselle potilaalle on ennen tähystystä hyvä tehdä verinäytetutkimus sekä vatsaontelon ultraäänitutkimus, hengitystieoireisen potilaan keuhkot röntgenkuvataan ennen tähystystutkimusta.

Gastroduodenoskopiassa tutkitaan tähystämällä ruokatorvi, mahalaukku ja pohjukaissuoli. Tutkimuksessa voidaan todeta esimerkiksi kasvainmuutoksia, tulehduksellisia muutoksia tai vierasesineitä. Tutkimuksen yhteydessä otetaan koepalat mahalaukusta ja ohutsuolen alkuosasta ja lähetetään patologin tutkittavaksi.
Ennen tutkimusta eläimen tulee olla paastolla vähintään 12h ajan (12-24h), jotta mahalaukku on varmasti tyhjä tutkimushetkellä.

Rhinoskopia eli nenän tähystys, jossa voidaan todeta esimerkiksi vierasesineitä, kasvainmuutoksia, tulehduksellisia muutoksia tai sieni-infektioita nenäonteloissa.
Ennen tutkimusta koiran tulee olla paastolla noin 8h anestesian takia.

Bronkoskopiassa eli hengitysteiden tähystyksessä tutkitaan nielun rakenteet, henkitorvi, keuhkoputket ja bronkukset sekä bronkiolit. Tutkimuksessa voidaan todeta esimerkiksi vierasesineitä, kasvainmuutoksia, tulehduksellisia muutoksia tai trakeakollapsia (henkitorven kasaan painuminen). Tutkimuksen yhteydessä otetaan huuhtelunäyte keuhkoista (BAL, bronkoalveolar lavage).
Ennen tutkimusta koiran tulee olla paastolla noin 8h anestesian takia.

 

Kystoskopia eli virtsateiden tähystys, jossa voidaan todeta esimerkiksi rakenteellisia poikkeavuuksia (virtsanjohdinten laskeutuminen väärään paikkaan), kasvain- tai tulehduksellisia muutoksia. Tähystyksen yhteydessä otetaan koepalat patologin tutkittavaksi, jonka vuoksi saattaa esiintyä verivirtsaisuutta muutamana päivän tähystyksen jälkeen.
Ennen tutkimusta eläimen tulee olla paastolla noin 8h anestesian takia.