Artikkelit

Pehmytosakirurgia

Aitovetissä tehdään monipuolisesti erilaisia pehmytkudosten leikkauksia.

Tyypillisimpiä kirurgisia toimenpiteitä ovat:

  • Lisääntymiselimistö: sterilisaatio, kastraatio (myös piilokivekset), märkäkohtuleikkaus, keisarileikkaus
  • Ruoansulatuskanava: suun pienet kasvaimet, ienten liikakasvu, koepalojen otto, vierasesineleikkaukset mahasta ja suolistosta, kasvaimet
  • Elinten, kuten pernan poistot
  • Tyräleikkaukset: napatyrä, nivustyrä
  • Iho: koepalat, kasvaimet, haavat, paiseet
  • Silmät: silmänpoisto, luomikasvaimet, kirsikkasilmä
  • Virtsaelimet: virtsakivien poisto, kasvaimet

Ajan toimenpiteisiin voitte varata puhelimitse, osaan toimenpiteistä (kissojen sterilaatiot ja kastraatiot, koirien kastraatiot) myös nettiajanvarauksen kautta. Muun muassa kasvainepäilyjen tapauksessa esitutkimuskäynti on useimmiten tarpeen ennen varsinaista leikkausta, jotta leikkauksen suunnittelu voidaan tehdä etukäteen, tarkistaa eläimen terveydentila ja tehdä tarvittavat esitutkimukset (esim. ohutneulanäyte, verinäytteet).

Hätätapauksissa esim. mahalaukun kiertymää epäiltäessä tai synnytysvaikeudessa on tärkeää ottaa yhteyttä etukäteen, jotta voimme tarkistaa mahdollisuuden ottaa potilas vastaan (mm. leikkaussalin tilanne) eikä hoito pääse turhaan viivästymään.

Leikkauksiin valmistautumiseen kuuluu joitakin poikkeuksia lukuunottamatta 8 h paasto, vettä saa juoda. Erityisesti koira on hyvä pestä edellisenä päivänä. Tämä helpottaa kirurgista pesua ja siitä aiheutuvaa mahdollista ihoärsytystä sekä vähentää tulehdusriskiä. Mikäli mahdollista koira tulisi ulkoiluttaa ennen vastaanotolle saapumista suolen ja virtsarakon tyhjentämiseksi. Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan lista käytössä olevista lääkkeistä ja lääkeainesopimattomuuksista sekä kertoa eläinlääkärille tai hoitajalle eläimen muista sairauksista ja mahdollisesti odotettavissa olevasta aggressiivisuudesta esim. heräämisvaiheessa.Rasvahappovalmisteet kannattaa lopettaa 2 vko ennen leikkausta verenvuotoa lisäävän vaikutuksen vuoksi. Ylipaino lisää anestesiariskiä, joten laihduttaminen ennen kiireettömiä leikkauksia on suositeltavaa. Leikkaussalihygienian ja potilastietosuojan vuoksi omistajien ei ole mahdollista jäädä seuraamaan toimenpiteitä esirauhoitusvaiheen jälkeen.

Leikkaukset tehdään nukutuksessa tai rauhoituksessa kivunhoito huomioiden. Hoitaja valvoo anestesiaa. Leikkauksen jälkeen eläin pääsee kotiin vasta herättyään turvallisesti valvottuna. Eläinlääkäri tai hoitaja käy kotiin lähtiessä läpi hoito-ohjeet ja potilas lähtee kotiin mukanaan kirjalliset ohjeet, kauluri/suojapuku ja lääkkeet (tai reseptit). Voitte aina soittaa meille, mikäli toipumisessa ilmenee mieltä askarruttavaa!

Tiia Rönnberg, eläinlääkäri, AitoVet 2020

 

0099tiia

AitoVet Oy

AitoVet on yksityinen ketjuunkuulumaton eläinlääkäriasema Kouvolan Aitomäessä hyvien kulkuyhteyksien varrella, maaseudun rauhassa. Aitovet Oy tarjoaa eläinlääkäripalvelut niin pien- kuin suureläimillekin.

avainlippu

 

Yhteystiedot

Aitomäentie 998


45100 Kouvola


Puh. 040 595 7823 pieneläinklinikka

         010 3114733 suureläinklinikka

Email: info(at)aitovet.fi 

         suurelainklinikka(at)aitovet.fi

        

Katso kartta

Aukioloajat

Pieneläinklinikka

Ma–to   klo 8-18

Pe          klo 8-17

La          klo 10-15

Suureläinklinikka

Ma-pe   klo 8-16


© 2021 | Aitovet Oy