Aitovetissä tehdään monipuolisesti erilaisia pehmeiden kudosten leikkauksia.
Tyypillisimpiä leikkauksia ovat:
- Lisääntymiselimistö: sterilaatio, kastraatio (myös piilokivekset), märkäkohtuleikkaus, keisarileikkaus
- Ruoansulatuskanava: suun pienet kasvaimet, ientenliikakasvu, koepalojen otto, vierasesineleikkaukset mahasta ja suolistosta, kasvaimet
- Elinten poistot: pernanpoisto, silmänpoisto
- Tyräleikkaukset: napatyrä
- Iho: koepalat, kasvaimet, haavat, paiseet
- Silmät: silmänpoisto, luomikasvaimet, kirsikkasilmä
- Virtsaelimet: virtsakivien poisto, kasvaimet
Osaan pehmytosakirurgisia toimenpiteitä voitte varata ajan nettiajanvarauksen kautta (kissojen sterilaatiot ja kastraatiot, koirien kastraatiot) tai puhelimitse. Muun muassa kasvainepäilyjen tapauksessa esitutkimuskäynti on useimmiten tarpeen ennen varsinaista leikkausta, jotta leikkauksen suunnittelu voidaan tehdä etukäteen, tarkistaa eläimen terveydentila ja tehdä tarvittavat esitutkimukset (esim. ohutneulanäyte, verinäytteet). Hätätapauksissa esim. mahalaukun kiertymää epäiltäessä tai synnytysvaikeudessa on tärkeää ottaa yhteyttä etukäteen, jotta voimme tarkistaa mahdollisuuden ottaa potilas vastaan (mm. leikkaussalin tilanne) eikä hoito pääse turhaan viivästymään.
Leikkauksiin valmistautumiseen kuuluu joitakin poikkeuksia lukuunottamatta 8 h paasto, vettä saa juoda. Erityisesti koira on hyvä pestä edellisenä päivänä. Tämä helpottaa kirurgista pesua ja siitä aiheutuvaa mahdollista ihoärsytystä sekä vähentää tulehdusriskiä. Mikäli mahdollista koira tulisi ulkoiluttaa ennen vastaanotolle saapumista suolen ja virtsarakon tyhjentämiseksi. Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan lista käytössä olevista lääkkeistä ja lääkeainesopimattomuuksista sekä kertoa eläinlääkärille tai hoitajalle eläimen muista sairauksista ja mahdollisesti odotettavissa olevasta aggressiivisuudesta esim. heräämisvaiheessa. Rasvahappovalmisteet kannattaa lopettaa 2 vko ennen leikkausta verenvuotoa lisäävän vaikutuksen vuoksi. Ylipaino lisää anestesiariskiä, joten laihduttaminen ennen kiireettömiä leikkauksia on suositeltavaa. Leikkaussalihygienian ja potilastietosuojan vuoksi omistajien ei ole mahdollista jäädä seuraamaan toimenpiteitä esirauhoitusvaiheen jälkeen.
Leikkaukset tehdään nukutuksessa tai rauhoituksessa kivunhoito huomioiden. Hoitaja valvoo anestesiaa. Leikkauksen jälkeen eläin pääsee kotiin vasta herättyään turvallisesti valvottuna. Eläinlääkäri tai hoitaja käy kotiin lähtiessä läpi hoito-ohjeet ja potilas lähtee kotiin mukanaan kirjalliset ohjeet, kauluri/suojapuku ja lääkkeet (tai reseptit). Voitte aina soittaa meille, mikäli toipumisessa ilmenee mieltä askarruttavaa!
Tiia Rönnberg, eläinlääkäri, AitoVet 2020