Koiran hyvinvointi: Nykyaikainen opas koiran käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista 2/6

TEKIJÄT:
Silja Lampinen, eläintenkouluttaja AT
Camilla Alikoski, eläintenkouluttaja AT
Laura Piira, ell & eläintenkouluttaja AT
Taija Taavo, eläintenkouluttaja AT

OSA 2/6

Koiran lajityypilliset käyttäytymistarpeet

Koiran lajityypillisiä käyttäytymistarpeita ovat mm. Ruuan etsiminen ja löytäminen, pureskelu, repiminen, tutkiminen ja haistelu, kaivaminen, emohoiva, sosiaalinen kanssakäyminen, leikkiminen ja lepo. Koiran rotu tai koko vaikuttaa käyttäytymistarpeisiin vain vähän. 

Jos eläin saa elää ympäristössä, jossa se pääsee toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan ja jossa sen kokemukset ovat pääosin positiivisia, muodostuu sen asenne optimistiseksi, eikä yksi epämiellyttävä kokemus saa sitä masentumaan. Sen sijaan eläin, joka ei pääse toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan tai jonka ympäristössä tapahtuu usein asioita, jotka se kokee epämiellyttävinä, muokkautuu asenteeltaan pessimistiksi. Silloin eläin suhtautuu uusiin asioihin ja tilanteisiin pessimistisesti, eikä sillä yleensä ole juuri omaaloitteisuutta tai uteliaisuutta.

Mikäli koira ei pääse toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeita riittävästi ja säännöllisesti, aiheuttaa se näiden tarpeiden patoutumista. Tarpeiden patoutuminen aiheuttaa ensin ylimitoitettua yritystä toteuttaa niitä ja sen jälkeen alkaa ilmetä käyttäytymisen muutoksia, eli erilaisia ongelmalliseksi koettuja käyttäytymisiä. Käyttäytymisen muutokset johtuvat hyvän olon hormonien tuotannon heikkenemisestä sekä patoutumisen aiheuttamasta turhautumisesta. 

Virikkeistäminen

Koiralle tulisi tarjota päivittäin vaihdellen virikkeitä ja mahdollistaa näin lajityypillisten käyttäytymistarpeiden toteuttaminen. Virikkeet lisäävät koiran elämään iloa ja mielihyvää. Virikkeistäminen on asia, jota koira tekee itsekseen ja mielellään, ihmisen rooli on vain tarjota virike ja seurailla sivusta. Virikkeistäminen laskee koiran stressitasoja, nopeuttaa palautumista ja ehkäisee tarpeiden patoutumisesta 

Ruokavirikkeet: ruuan etsiminen erilaisista piiloista, kuten nuuskumatto, kongi, nuolumatto, pahvipiilot, pyyherullat… Koiran hyvinvoinnin kannalta ruokakuppiruokinnasta olisi hyvä luopua lähes kokonaan ja tarjota koiralle sen päivittäiset ruuat virikkeistämisen kautta. Huomioi, että virikkeen vaikeustaso on sopiva ja mielellään vaihteleva. Valvo koiraasi aina sen tehdessä ruokavirikkeitä! Pureskelu: tarjoa koiralle puruluita tai muuta sille sopivaa purtavaa päivittäin. 

Repiminen: joillain koirilla on suuri tarve repiä asioita. Mahdollistamalla luvallisen repimisen vähennät riskiä luvattomalle repimiselle. Revittävää voi olla esimerkiksi ruokaa sisältävät asiat, kuten pahvipiilot tai pyyherullat, tai kuminen reikäpallo täytettynä jollain ulos revittävällä. 

Tutkiminen: tutkikaa yhdessä kauppakassin sisältöä, kivien koloja tai suunnatkaa ihan uudelle lenkkireitille!

Haistelu: rauhallinen kävely pitkässä hihnassa paikassa jossa on mielenkiintoisia hajuja. Voit myös tarjota koiralle haisteltavaksi keittiön yrttejä, mutta ne eivät sovi syötäviksi. 

Kaivaminen: jotkut koirat kaivavat enemmän ja jotkut vähemmän. Innosta koiraasi kaivamaan jossakin sallitussa paikassa, mikäli se pitää kaivamisesta. Estä kukkapenkkien kaivelu tarvittaessa aitaamalla se pois koiran käytöstä. 

Sosiaalinen kanssakäyminen: yhdessä köllöttely sohvalla tai sopivan koirakaverin kanssa leikkiminen. Havainnoi koirien välistä leikkiä; hyvä leikki on vastavuoroista, eli osat vaihtuvat. Mikäli vain toista jahdataan, ei leikki ole vastavuoroista ja näin ollen se ei lisää koiran hyvinvointia. 

Sisältö:

Osa 1
  • Hyvinvoinnin määritelmä
  • Koira eläinlajina
  • Koiran normaali käyttäytyminen
  • Koiran epänormaali käyttäytyminen
 
Osa 2
  • Koiran lajityypilliset käyttäytymistarpeet
  • Virikkeistäminen
 
Osa 3
  • Koiran elekieli 
  • Koiran tunteet

Osa 4
  • Pelkokäyttäytyminen
  • Stressi
  • Kipukäyttäytyminen
 
Osa 5
  • Miten eläin oppii?
  • Positiivinen vahviste
  • Milloin yhteys kouluttajaan?
  • Vinkkejä hyvinvoinnin lisäämiseen
 
Osa 6
  • Usein kysytyt kysymykset
  •  Lähdeluettelo

Viimeisimmät:

Headshaking

Headshaking tarkoittaa hallitsematonta äkillistä pään ravistelua, joka esiintyy kohtauksittain. Ravistelu voi olla lievää nykimistä tai erittäin rajua viskomista, johon voi

Lue artikkeli »

Korona

HEVOSEN KORONA Viime aikoina myös hevosilla on todettu koronavirustartuntoja. Hevosen koronavirus (equine enteric coronacirus, ECoV) kuuluu koronavirusten ryhmään ja se

Lue artikkeli »