Hevosen rokotukset

Säännöt vaativat kilpaileville ratsu- ja ravihevosille rokotusohjelman mukaiset influenssarokotukset. Lisäksi hevosia rokotetaan jäykkäkouristusta eli tetanusta vastaan. Tetanusrokote tulisi olla voimassa kaikilla hevosilla.

Ratsujen rokotusohjelma menee SRL:n sääntöjen mukaan ja ravihevosten Hippoksen sääntöjen mukaan. Käytännössä perusrokotukset ja ensimmäinen tehosterokote annetaan influenssa-tetanus yhdistelmärokotteella. Tämän jälkeen voidaan jatkaa influenssa- ja influenssa-tetanusyhdistelmärokottein, sillä influenssarokote on voimassa vuoden ja tetanusrokote kaksi vuotta. 

Rokotukset merkitään hevosen passiin tai rokotuskorttiin ja lisäksi Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmään, josta ne siirtyvät SRL:n kilpailujärjestelmä Kipaan. Lisätietoja rokotuksista löytyy Suomen Hippoksen ja Suomen Ratsastajainliiton nettisivuilta.

Suosituksena on, että varsojen rokotukset aloitetaan noin puolen vuoden iässä ja jatketaan alla olevien ohjeiden mukaan.

Rokotusohjelma ratsut (SRL säännöt)

  • ensimmäinen perusrokote
  • toinen perusrokote 21-92 vrk ensimmäisestä rokotteesta
  • tehosterokote 7 kk mennessä toisesta rokotteesta
  • tämän jälkeen tehosterokote vuosittain (viimeistään samana päivämääränä kuin edellisen vuoden rokote)
  • huomioitava, että kansainvälisiin kilpailuihin osallistuttaessa edellisestä rokotuksesta saa olla kulunut enintään 6 kk + 21 vrk
  • hevonen saa osallistua kilpailuihin kun toisesta perusrokotuksesta on kulunut 7 vrk
  • rokotuksen dopingaika 7 vrk

Rokotusohjelma ravihevoset (Hippos säännöt)

Ravihevosten uusi rokotusohjelma  – muutos koskee etenkin 2020 ikäluokkaa!

Vuosi 2020 on tuonut myös muutoksia ravikilpailusääntöihin. Muutos koskee tänä vuonna syntyneitä, syntyviä ja tulevina vuosina syntyviä varsoja. Vuoden 2020 ikäluokasta alkaen rokotusohjelma hevosinfluenssaa vastaan aloitetaan kolmella perusrokotteella, jota seuraa vuosittainen perusrokotus. Muutoksella haetaan parempaa suojaa hevosinfluenssaa vastaan. Vastaava rokotusohjelma on käytössä jo muualla Pohjoismaissa sekä Ranskassa, mikä myös yhtenäistää linjaa muiden ravimaiden kanssa.
Aiempina vuosina syntyneitä hevosia koskee ns. vanha sääntö, eli kahden perusrokotteen rokotusohjelma.

Vuonna 2020 ja myöhemmin syntyvien ravihevosten rokotusohjelma:

ENSIMMÄINEN PERUSROKOTE: 6 kk ikäinen terve varsa

TOINEN PERUSROKOTE: 21 – 60 vrk kuluessa ensimmäisestä rokotuksesta

KOLMAS PERUSROKOTE: 120 – 180 vrk kuluessa toisesta rokotuksesta

VUOSITTAINEN TEHOSTEROKOTE: 12 kk edellisestä rokotuksesta

  • Jos vuosittainen tehosterokotus unohtuu (rokotusväli yli 12 kk), poistuu hevosen kilpailuoikeus ja rokotusohjelma on aloitettava alusta. Kilpailuoikeus palautuu kun hevonen on saanut kaksi perusrokotetta 21-60 vrk välein.
  • Dopingvaroaika rokotuksilla on 5 vuorokautta.

Yleistä rokottamisesta

Hevonen tulisi rokottaa ainakin jäykkäkouristusta ja hevosinfluenssaa vastaan. On suositeltavaa huolehtia koko tallin hevosten rokotuksista, sillä lauma-immuniteetin avulla saavutetaan vahvempi suoja ja näin ollen myös terveempi talli.

Hevosen tulee rokotushetkellä olla terve. Joskus rokotteet voivat aiheuttaa hevoselle oireita: hevonen saattaa nostaa kuumeen, olla vaisumpi tai rokotuskohtaan voi ilmetä pieni kohouma. Rokotuksen jälkeen hevosen olisi hyvä saada levätä 4 vuorokautta jonka jälkeen sitä liikutetaan kevyemmin vielä muutaman päivän ajan. Hevosen oireita tulisi seurata ja mikäli kysyttävää ilmenee, tulisi teidän ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Jäykkäkouristusrokote  

Jäykkäkouristusrokote antaa suojan Clostridium tetani -bakteerin aiheuttamaa tautia vastaan. Tauti aiheuttaa hevoselle kovia kipuja ja on lopulta tappava. Clostridium tetani elää maaperässä ja voi päätyä hevoseen jo pienten haavojenkin kautta. Rokotetuille hevosille bakteeri on vaaraton. Pienet varsat ovat suojassa taudilta saadessaan riittävän määrän vasta-aineita emältään, joka on huolellisesti rokotettu tautia vastaan.
Nuori hevonen tulee rokottaa jäykkäkouristusta vastaan 6kk iässä. Jäykkäkouristusta vastaan suojatessa, hevonen saa aluksi kaksi tetanusrokotetta kuukauden välein ja kolmannen vuoden kuluttua. Suojan säilyttämiseksi riittää kahden vuoden välein tapahtuva tehosterokotus.

Tetanusrokote (Jäykkäkouristusrokote):

  • EQUILIS TETANUS VACCINE

Jäykkäkouristusrokotteen suoja tulee yleensä yhdessä yhdistelmärokotteessa influenssarokotteen kanssa. Yhdistelmärokotteessa hevonen saa siis suojan sekä jäykkäkouristusta että hevosinfluenssaa vastaan. Tästä syystä nämä ovat yleisimmin käytettyjä rokotteita jäykkäkouristusta vastaan.

Käytetyimmät yhdistelmärokotteet:

  • EQUIP FT VET
  • DUVAXYN IE-T PLUS
  • EQUILIS PREQUENZA TE
  • PROTEQFLU-TE

Hevosinfluenssarokote

Hevosinfluenssarokote on pakollinen kilpahevosille, mutta suosittelemme rokottamaan kaikki hevoset hevosinfluenssaa vastaan, hevosen käyttötarkoituksesta riippumatta. Hevosinfluenssa aiheuttaa rokottamattomille hevosille mm. korkean kuumeen, sierainvuotoa ja yskää. Sairauden ja alentuneen vastustuskyvyn myötä hevonen on alttiimpi sekundäärisesti bakteerin aiheuttamalle keuhkokuumeelle joka voi lopulta olla tappava. Pienet varsat ovat suojassa taudilta saadessaan riittävän määrän vasta-aineita emältään joka on huolellisesti rokotettu tautia vastaan.

Nuori hevonen rokotetaan hevosinfluenssaa vastaan 6kk iässä. Vuoden 2020 ja sen jälkeen syntyvillä ravihevosilla ensimmäistä rokotusta seuraa vielä kaksi rokotusta. Tämän jälkeen aikuisia ravihevosia rokotetaan vähintään vuoden välein.

Ratsuilla rokotusaikataulut ovat aikuisilla kilpailevilla hevosilla erilaiset riippuen tasosta, jolla hevoset kilpailevat. Niistä lisää https://www.ratsastus.fi/site/assets/files/20477/ksi_2020_taittoversio.pdf

Käytetyimmät influenssarokotteet:

  • EQUIP F VET
  • DUVAXYN IE PLUS
  • PROTEQFLU
  • EQUILIS PREQUENZA

Herpesrokote 

Herpesvirus voi rokottamattomilla hevosilla aiheuttaa hengitystieinfektioita. On suositeltavaa rokottaa kilpaileva hevonen herpestä vastaan, siitä huolimatta että kyseessä ei ole ravihevosille kilpailuoikeuden kannalta pakollinen rokote.

Herpesrokotteen suoja ei ole yhtä vahva herpestä vastaan kuin esimerkiksi influnessarokote influenssaa vastaan, joten hyvän suojan ylläpitämiseksi herpestä vastaan hevosta rokotetaan tiheämmin. Suositeltava rokotusväli on perusrokotusten jälkeen 3-4 kk.

Osa hevosista toimii oireettomina kantajina ja täten myös levittävät virusta. Hyvän rokotussuojan saamiseksi onkin tärkeää että kaikki tallin hevoset rokotetaan myös herpestä vastaan huolellisesti.

Herpesrokotteella suojataan hevosta EHV-1 ja EHV-4 viruskantoja vastaan jotka ovat syypäänä useimpiin herpesviruksen aiheuttamiin hengitystietulehduksiin.

Tiineille tammoille on suunnattu oma herpesrokote, sillä EHV-1 voi aiheuttaa hengitystieongelmien lisäksi myös luomisen. Siitostammat rokotetaan tiineyskuukausilla 5, 7 ja 9. Rokotteella ei saavuteta täydellistä suojaa, mutta vähentää riskiä luomiselle jopa nelinkertaisesti.

On ehdottoman tärkeää, ettei siitostammoja ja nuoria tai kilpailevia hevosia pidettäisi yhdessä mahdollisten tartuntojen varalta.

Herpesrokote kilpahevosille:

  • EQUIP EHV

Malin Kullberg, eläinlääketieteen kandidaatti, AitoVet, 2020

Viimeisimmät:

Lemmikin turvallinen anestesia

Turvallinen anestesia syntyy saumattomasta yhteistyöstä asiakkaan, eläinlääkärin ja hoitajan välillä. On tärkeää, että omistaja kertoo ennen nukutusta eläimen terveydentilasta ja mahdollisista aiemmissa nukutuksissa olleista ongelmista eläinlääkärille.

Lue artikkeli »