KIRURGIA

Teemme AitoVetissä monipuolisesti erilaisia pehmeiden kudosten leikkauksia. Tyypillisiä leikkauksiamme ovat esim. vierasesineleikkaukset mahasta ja suolistosta, kasvainten, pernan, sappirakon, ulkokorvan, lisääntymiselinten ja silmänpoistot, luomikasvaimet, kirsikkasilmät, virtsakivien poistot ja keisarinleikkaus.

Osaan pehmytosakirurgisia toimenpiteitä voitte varata ajan nettiajanvarauksen kautta (kissojen sterilaatiot ja kastraatiot, koirien kastraatiot) tai puhelimitse. Muun muassa kasvainepäilyjen tapauksessa esitutkimuskäynti on useimmiten tarpeen ennen varsinaista leikkausta, jotta leikkauksen suunnittelu voidaan tehdä etukäteen, tarkistaa eläimen terveydentila ja tehdä tarvittavat esitutkimukset. Hätätapauksissa esim. mahalaukun kiertymää epäiltäessä tai synnytysvaikeudessa on tärkeää ottaa yhteyttä etukäteen, jotta voimme tarkistaa mahdollisuuden ottaa potilas vastaan (mm. leikkaussalin tilanne) eikä hoito pääse turhaan viivästymään.

Leikkauksiin valmistautumiseen kuuluu joitakin poikkeuksia lukuunottamatta 6 h paasto, jossa vettä pidetään tarjolla normaalisti. Erityisesti koira on hyvä pestä edellisenä päivänä, mikä helpottaa kirurgista pesua, mahdollista ihoärsytystä sekä vähentää tulehdusriskiä. Koira tulee huolellisesti ulkoiluttaa ennen vastaanotolle saapumista suolen ja virtsarakon tyhjentämiseksi. 

Vastaanotolle on hyvä ottaa mukaan lista käytössä olevista lääkkeistä ja lääkeainesopimattomuuksista sekä kertoa eläinlääkärille tai hoitajalle eläimen muista sairauksista ja mahdollisesti odotettavissa olevasta aggressiivisuudesta esim. heräämisvaiheessa. Rasvahappovalmisteet kannattaa lopettaa 2 viikkoa ennen leikkausta verenvuotoa lisäävän vaikutuksen vuoksi. Ylipaino lisää anestesiariskiä, joten laihduttaminen ennen kiireettömiä leikkauksia on suositeltavaa. Leikkaussalihygienian ja potilastietosuojan vuoksi omistajien ei ole mahdollista jäädä seuraamaan toimenpiteitä esirauhoitusvaiheen jälkeen.

Leikkaukset tehdään nukutuksessa kivunhoito huomioiden. Hoitaja valvoo anestesiaa. Leikkauksen jälkeen eläin pääsee kotiin vasta herättyään turvallisesti valvottuna. Eläinlääkäri tai hoitaja käy kotiin lähtiessä läpi hoito-ohjeet, jotka potilas saa kotiin mukanaan kirjallisesti. Lisäksi kotiin annetaan tarvittaessa mukaan kauluri/suojapuku ja lääkkeet (tai reseptit). Voitte aina soittaa meille, mikäli toipumisessa ilmenee mieltä askarruttavaa!

Kastraatioita tehdään Aitovetissä mm. koirille, kissoille, kaneille ja freteille. Suositeltava vähimmäisikä kastraatiolle on koirilla vuosi, muilla eläimillä puoli vuotta. Tavallisessa kastraatiossa poistetaan uroksen laskeutuneet kivekset. Kastraatio tehdään aina steriilisti nukutuksessa anestesiavalvonnasta, kipulääkityksestä ja heräämisestä huolehtien. Eläinlajista riippuen haava suljetaan sulavilla tikeillä tai jätetään parantumaan avoimena.  Kotihoidossa tärkeää on estää haavan nuoleminen, joka estää parantumisen normaalisti.

Jos kivekset eivät ole laskeutuneet kivespusseihin, joudutaan ne poistamaan niiden sijainnin mukaan piilokivesleikkauksella joko nivuskanavasta tai vatsaontelosta. Etenkin vatsaontelossa olevat kivekset ovat normaalia herkempiä kehittämään kasvaimia, jolloin poistaminen on tärkeää. Piilokiveksistä eläintä ei voida käyttää jalostukseen, jolloin myös mahdollisesti normaali kives on usein järkevää poistaa. Piilokivesleikkaus on aina normaalia kastraatiota suurempi leikkaus ja ennen sen varaamista kannattaa käydä vastaanotolla eläinlääkärin tutkimuksessa laskeutumattoman kiveksen sijainnin arvioimiseksi.

Narttujen sterilisaatioita eli munasarjojen poistoja tehdään Aitovetissä mm. koirille, kissoille, kaneille ja freteille. Sterilisaatio tehdään yleensä silloin, kun halutaan estää lisääntymiskyky, sekä ennaltaehkäistä kohtutulehdukset ja hormonihäiriöt. Sitä käytetään myös hormonihäiriöiden hoitoon ja se voidaan tehdä aikaisintaan kaksi kuukautta juoksujen jälkeen. Suositeltava vähimmäisikä sterilisaatiolle on koirilla vuosi, muilla eläimillä puoli vuotta. Tavallisesti leikkauksessa poistetaan molemmat munasarjat, tarpeen mukaan myös kohtu. Toimenpide tehdään aina steriilisti nukutuksessa anestesiavalvonnasta, kipulääkityksestä ja heräämisestä huolehtien. Haava suljetaan pääsääntöisesti sulavilla tikeillä.  Kotihoidossa tärkeää on estää haavan nuoleminen, joka estää parantumisen normaalisti.

Tähystyssterilisaatiossa pätevät samat asiat kuin normaalissa leikkauksessa, mutta itse toimenpide tehdään kahden pienen viiltoreiän kautta, joka on koiralle kivuttomampi kuin avoleikkaus. Lisäksi toipuminen on avoleikkausta huomattavasti nopeampi. Esteenä tähystämiselle ovat kohdussa olevat muutokset, joiden vuoksi myös kohtu tulee poistaa. Joskus nämä muutokset havaitaan vasta tähystyksen alettua, jolloin joudutaan päättämään toimenpide normaalilla avoleikkauksella.

Toimenpide kestää yhdestä kahteen tuntia, jonka aikana koira nukutetaan ja munasarjat poistetaan tähystyksellisesti. Toimenpiteessä on mukana lääkäri ja hoitaja. Toimenpiteen jälkeen koiran heräämistä valvotaan vastaanotolla ja koira pääsee samana päivänä kotiin.

Aitovetissä tehdään useita erilaisia sairauksien hoitoihin tarkoitettuja leikkauksia. Näissä päädytään poistamaan sairastunut elin tai sen osa. Rintaontelon avaamista vaativia leikkauksia Aitovetissä ei toistaiseksi tehdä. Eri sairauksiin liittyvät muutokset vaihtelevat yksilöittäin, ja sen vuoksi jokainen sairauden hoitoa varten tehty toimenpide on yksilöllinen. Toimenpiteisiin varataan aikaa niin, että mahdolliset odottamattomatkin ongelmat leikkauksen aikana saadaan hoidettua.