Ontumatutkimus

HEVOSEN ONTUMATUTKIMUS

Hevoset näyttävät ortopedistä kipua yksilöllisesti. Usein oireiden ollessa jo pitkälle edenneitä ja selviä, voi taaksepäin miettiessä muistaa ensioireiden olleen vain tuntuma, että kaikki ei ole hyvin. Haluttomuus liikkua, huonot siirtymiset, vinous, epätasainen kuolaintuntuma, pukittelu/vastustelu, selvä yhden jalan ontuma tai se, että harjoitteet eivät suju enää kuten aikaisemmin. Oireet voivat tulla hiipien pikkuhiljaa, tai yllättäen.

Ontumatutkimukseen kannattaa tulla ajoissa. Mitä aikaisemmin huonon suorittamisen syytä päästään selvittämään, sitä pienemmällä hoidolla hevonen yleensä saadaan takaisin normaaliin työhönsä. Ajoissa hoidetut vaivat eivät tällöin pahene, eikä hevonen kipeydy useammasta kohdasta käyttäessään itseään väärin. Käyttöhevosen huoltoon olisi hyvä sisällyttää ”vetcheck”/ ontumatutkimus 1-2 kertaa vuodessa, jotta voidaan ennaltaehkäistä ortopedisiä ongelmia, suorituskyky säilyisi ja käyttövuosia tulisi lisää.

Ontumatutkimuksessa käydään läpi raajojen ongelmien lisäksi ranka ja lantion alue. Eläinlääkäriä kiinnostaa hevosen ikä, käyttö, oireiden kesto ja miten ne ovat kotona ilmenneet. Aikaisemmista eläinlääkärikäynneistä saadut mahdolliset röntgenkuvat ja hoitokertomukset on hyvä ottaa mukaan.

Hevosella on hyvä olla suitset sekä liina, ja käsittelijän tulee olla varustautunut turvallisesti esim. käsineillä ja hyvillä kengillä.

Hevosen juoksutus liinassa pehmeällä hiekkakentällä

Tärkeä ontumatutkimuksen osa on liikkeessä katsominen. Tällöin hevosen liikettä ja vartalon käyttöä arvioidaan suoralla ja ympyrällä, pehmeällä ja kovalla alustalla. Ratsut eläinlääkäri haluaa usein myös nähdä laukassa ympyrällä, joissain tilanteissa myös ratsain, kuten myös esim. ravurit ajossa.

Hevosen juoksutus liinassa asfaltilla

Tutkimuksessa pyritään ottamaan huomioon myös mahdolliset muut vaivat osallisena oireisiin, kuten esim. hiekkakeräymä, mahahaava tai suun ongelmat.

Taivutuskokeessa jalkojen niveliä pidetään lyhyen ajan taivutettuina, jonka jälkeen muutaman raviaskeleen aikana arvioidaan taivutuksesta aiheutuvaa kipua. Ontuman aiheuttavan kohdan täsmentämiseksi hevoselle voidaan tehdä johto- ja nivelpuudutuksia. Johtopuudutuksissa puudutusainetta asetetaan neulalla halutun hermon päälle nahan alle, jolloin raaja puutuu tästä alaspäin. Nivelpuudutuksissa puudute injektoidaan nivelen sisälle. Kun hevonen liikkuu puudutuksen jälkeen puhtaasti tai vinous/muu oire ratsain tai ajossa helpottaa, on oireen aiheuttama kohta varmistettu.

Hevosen ontumatutkimuksen taivutuskoe
Hevosen ontumatutkimus taivutuksen jälkeinen juoksutus asfaltilla

Seuraava vaihe ontumatutkimuksessa on diagnostinen kuvantaminen. Röntgenkuvaus ja ultraäänitutkimus ovat AitoVetissä käytettäviä kuvantamisen tapoja. Röntgenkuvauksessa nähdään parhaiten luusto ja nivelet. Esimerkkeinä irtopalat, kystat, okahaarakelähentymät, nivelrikkomuutokset ja murtumat. Ultraääni kuvantaa tarkasti pehmytkudokset, nivelkapselin ja nivelten rustopinnat. Rektaalisesti tehtävällä ultraäänitutkimuksella nähdään osa lantion alueesta ja sitä käytetään mm. ristiliitoksen (SI) vaivojen tutkimiseen.

Hevosen selän röntgentutkimus
Hevosen jalan ultraaminen
SI-nivelen ultraaminen

Tutkimuksen päätteeksi eläinlääkäri tekee hevoselle sopivan hoitosuunnitelman sisältäen mahdolliset lääkitykset (nivelensisäiset, systeemiset), levon ja kuntoutuksen.

Yleinen ontuman syy on niveltulehdukset, joita hoidetaan nivelinjektioilla. Lääkkeenä käytetään kortisonivalmisteita, hyaluronihappoa ja regeneratiivisia valmisteita. Myös rangan ja lantion alueen vaivoja voidaan lääkitä paikallisesti. Hoitamattomina niveltulehdukset edistävät niverikon etenemistä. Aikaisessa vaiheessa todettujen nivelmuutosten kanssa hevoset yleensä pystyvät hoitojen avulla suorittamaan täyden uran vielä hyvin.

nivelinjektion laitto

Pehmytkudosvammojen, kuten jänne-, lihas- ja ligamenttivaurioiden akuuttihoidon jälkeen riittävä toipumisaika, kengitys ja kuntoutusohjelma perustuen kontrollitarkastuksiin ultraäänellä, tuottavat parhaan tuloksen hevosen parantumiselle.

Oikeanlaiset kuntouttavat harjoitukset nopeuttavat hevosen palaamista työhön ja estävät tai hidastavat saman vaivan palaamista. Hoitojen yhteydessä on tärkeä korjata työskentelyasentoa, arvioida lihavuusastetta ja vahvistaa heikentyneitä lihaksia oikeanlaisilla harjoitteilla. Luonnollisen vinouden aiheuttamat ongelmat kannattaa lajista riippumatta ottaa myös työn alle viimeistään tässä vaiheessa.

Ontumatutkimuksen kontrollissa arvioidaan annetun hoidon vaste, vaurioiden paranemisen eteneminen ja mahdollisesti uusitaan aikaisempia hoitoja.

Maria Basch, eläinlääkäri ja IVCA hevoskiropraktikko, AitoVet 2021

Viimeisimmät:

Headshaking

Headshaking tarkoittaa hallitsematonta äkillistä pään ravistelua, joka esiintyy kohtauksittain. Ravistelu voi olla lievää nykimistä tai erittäin rajua viskomista, johon voi

Lue artikkeli »

Korona

HEVOSEN KORONA Viime aikoina myös hevosilla on todettu koronavirustartuntoja. Hevosen koronavirus (equine enteric coronacirus, ECoV) kuuluu koronavirusten ryhmään ja se

Lue artikkeli »

Suolistotulehdus

HEVOSEN SUOLISTOTULEHDUS Hevosen suolistotulehdus voi aiheuttaa oireita lievästä hyvinkin rajuun.  OIREET Tyypillisiä oireita ovat laihtuminen, liikkumishaluttomuus, hoitoon vastaamaton mahahaava, ripuli,

Lue artikkeli »

Karvanvaihto

HEVOSEN KARVANVAIHTO Hevosen karvapeite uudistuu kahdesti vuodessa, ensisijaisesti valon määrän muuttuessa ja toissijaisesti lämpötilan vaihtuessa. Melatoniini ja prolaktiini ovat kaksi

Lue artikkeli »