OSTO-
TARKASTUKSET

Uuden hevosen osto on aina jännittävä tilanne, niin ostajalle kuin myyjällekin. Ostotarkastuksessa eläinlääkäri keskustelee hevosen nykyisestä käytöstä ja sairashistoriasta myyjän kanssa sekä hevosen tulevasta käytöstä ostajan kanssa. Tutkimuksessa tarkastetaan hevosen kunto ostohetkellä ja arvioidaan sen sopivuutta aiottuun käyttöön.

Ostotarkastuksen voi varata eri laajuuksilla. Kliininen tutkimus sisältää mm. sydämen ja keuhkojen auskultoinnin, silmien tutkimisen valon kanssa, kaulan, selän ja raajojen palpoinnin. 

Ostajan on ollut hyvä tutustua esimerkiksi hevosen aikaisempiin kilpailusuorituksiin ja käydä useamman kerran kokeilemassa ehdokasta mahdollisesti myös oman valmentajan kanssa.

Hevosen liike katsotaan suoralla ja lajista riippuen ympyrällä, mahdollisesti kovalla ja pehmeällä alustalla. Lisäksi tehdään taivutuskokeet.

Röntgenkuvaukset voi valita paketeissa: raajat, kaularanka ja selkä. Mahdollinen tarve ultraäänitutkimukseen voi olla ostajalla jo etukäteen mielessä tai se voi ilmetä tutkimuksen aikana. 

Halutessaan voidaan myös lisätä hampaiden tarkastus suun avaajan ja peilin kanssa. Eläinlääkäri kirjaa löydökset yleensä valmiille kaavakkeelle.

Koska hyvin tehty ostotarkastus suojaa sekä ostajaa, että myyjää mahdollisissa riitatilanteissa, on suositeltavaa tehdä se mahdollisimman laajasti.

Kukaan ei pysty ennustamaan täysin tulevaa, mutta hyvin tehty ostotarkastus ja ostajan odotusten kuuleminen antaa parhaan mahdollisuuden arvioida hevosen soveltuvuutta terveystilan perusteella uuden omistajan käyttöön.