Artikkelit

 

 

VARSOMINEN

Varsomiskauden ollessa käynnissä on hyvä tehdä pieni kertaus varsomisen vaiheista, joiden sujumista täytyy seurata.

Varsominen jakaantuu 3 vaiheeseen:

  1. Avautumisvaihe: kohtu ja kohdunkaula valmistautuvat synnytykseen. Tamma voi olla levoton, hikoilla, kävellä tai käydä useamman kerran makuulla. Joillain tammoilla tätä voi olla vaikea havaita, vaihe voi kestää puolesta tunnista useisiin tunteihin. Tilanne voi myös rauhoittua välillä ja alkaa sitten uudestaan.
  2. Työntövaihe: alkaa useimmiten sikiökalvojen puhkeamisella, jolloin sikiövesi tulee ulos. Tamma alkaa ponnistaa varsaa ulos ja usein jo muutamassa minuutissa näkyviin tulee amnionkalvo ja kohta varsa etujalat ja pää edellä. Varsan pitäisi olla ulkona noin 30 minuutin kuluttua.
  3. Jälkeisvaihe: jälkeiset irtoavat yleensä viimeistään 2-3 h kuluttua varsan syntymästä.

Avautumisvaiheen kulkuun ei yleensä tarvitse tai edes voi puuttua. Työntövaiheessa mikäli tuntuu että a) tamma ponnistaa mutta edistystä ei tapahdu, b) varsa on osin näkyvissä ja eteneminen pysähtyy tai c) tulossa on jotain muuta kuin 2 etukaviota kavion pohja tamman jalkoja kohti, toinen jalka hieman toisen edellä, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin viipymättä tilanteen arvioimista ja hoitosuunnitelmaa varten. Onneksi tamma on kuitenkin kotieläimistä paras synnyttäjä, joten synnytysvaikeudet ovat suhteellisen harvinaisia!

Useimmiten apua tarvitaan jälkeisten kanssa. Mikäli jälkeisten irtoaminen viivästyy, on uhkana kohtutulehdus, jonka pahimpana komplikaationa voi tulla kaviokuume. Jälkeisiä voidaan irrottaa oksitoniinilla tai esim. käsin. Jälkihoitona kohtuhuuhtelu ja lääkityksen voivat olla paikallaan. Eläinlääkäriin kannattaa olla siis yhteydessä myös, jos jälkeisvaihe kestää yli 3 tuntia tai jälkeiset eivät tule ulos kokonaisina.

Soile Pakkanen, hevossairauksien erikoiseläinlääkäri, AitoVet

soile

 

 

 

varsa makaa

kuva Marjo Maamela

Kuva varsominen

varsa imee

kuva Marjo Maamela

AitoVet Oy

AitoVet on yksityinen ketjuunkuulumaton eläinlääkäriasema Kouvolan Aitomäessä hyvien kulkuyhteyksien varrella, maaseudun rauhassa. Aitovet Oy tarjoaa eläinlääkäripalvelut niin pien- kuin suureläimillekin.

avainlippu

 

Yhteystiedot

Aitomäentie 998


45100 Kouvola


Puh. 040 595 7823 pieneläinklinikka

        010 3114733 suureläinklinikka

Email: info(at)aitovet.fi 

         suurelainklinikka(at)aitovet.fi

        

Katso kartta

Aukioloajat

Pieneläinklinikka

Ma–to  klo 8–18

Pe        klo 8-17

La-su    suljettu

Suureläinklinikka

Ma-pe   klo 8-16

 


© 2020 | Aitovet Oy